
Over mij

Mijn naam is Elsbeth. Ik ben in 1973 geboren in Groningen. Ik woon met mijn man Rick in Eelde Paterswolde. Rick en ik hebben vier kinderen. Ik vind het heerlijk om met het hele gezin borrelavonden te houden en samen sportieve uitjes te ondernemen.
Samen met Rick en onze twee honden, Huup en Toby, zoek ik graag de stilte van de natuur op maar ik ben ook graag in steden met veel geschiedenis en symboliek. Ik ga graag naar het theater of naar het terras om met vriendinnen bij te kletsen.
Mijn vriendinnen omschrijven mij als
"Zorgzaam, betrouwbaar, daadkrachtig en creatief ".
De onderwerpen waar ik in de praktijk mee bezig ben, zijn nauw verweven met mijn eigen ervaringen rondom verlies en trauma. Ik ben opgegroeid in een omgeving en tijd waarin het tonen van emoties niet vanzelfsprekend was. Het motto was: "Het kan altijd erger” en “Het gaat wel over voordat je een jongetje bent".
Over verlies en de dood werd nauwelijks gesproken. Verdriet of andere gevoelens werden in stilte gedragen, ook door mijn ouders, want zij hadden ook niets anders geleerd van hun ouders. Hulp vragen deed je niet. Er moest vooral hard gewerkt worden en je ging “gewoon” door. Daarmee ging ik voorbij aan alle emoties die ik had en die gevoeld moesten worden.
Dit heeft me laten ervaren hoe eenzaam het is als er geen ruimte is om je emoties te delen te en te rouwen. Uiteindelijk zorgde dat ervoor dat ik, op volwassen leeftijd, vast liep. Ik heb, toen het echt niet anders kon, hulp gevraagd en gekregen, hoewel dat een lange zoektocht was. Ik heb hard moeten werken (voelen) om weer in contact te komen met mijzelf en de dingen die er in mijn leven voorbij zijn gekomen en altijd onderdeel van zullen zijn.
Juist door mijn eigen ervaringen besef ik hoe waardevol het is om met dit onderwerp te werken. Ik hoop dat mensen eerder hulp vragen en accepteren.
Ik bied mensen de mogelijkheid om hun eigen gevoelens erkenning te geven, zodat deze gezien en gehoord worden. Waarbij kwetsbaarheid wordt omarmd en waar ruimte is om te helen en te groeien.
Als veiligheid, in jouw jeugd, ontbrak kan dat leiden tot een diepgeworteld gevoel van onbegrip en eenzaamheid. De impact van onveiligheid is groot. Je kan patronen ontwikkelen die nu niet meer helpend zijn. Patronen die je huidige ontwikkeling in de weg zitten maar die zeer hardnekkig kunnen zijn. Dit maakt het, voor mij, nog belangrijker om een omgeving te creëren waarin verlies, pijn en verdriet bespreekbaar zijn.
Ik begeleid al ruim 20 jaar ouders en kinderen die met verlies en trauma's te maken hebben. Dit o.a. door overlijden, verlies van gezondheid, levend verlies, verlies door scheiding maar ook het diffuse verlies van niet gezien worden tijdens het opgroeien.
Naast mijn werk in de praktijk werk ik ook nog als gezinsbehandelaar bij SAUL in Haren. (www.wijzijnsaul.nl)


Een greep uit de opleidingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan.
- Workshop Resonantie processen met de intentiemethode IopT Praktijk Parabel (Gwen Timmer) November 2024
IopT = Identiteitsgerichte psychotraumatheorie en therapie
- Opleiding klankschalen en begeleide meditaties (2024-2025)
- Post HBO opleiding: Tot Verlies en Rouw begeleider (Land van rouw 2022/2024)
- Drie daagse studie verbindend ouderschap (2023)
- Cursus familie opstellingen met kinderen, jongeren met verlies (Land van Rouw juli 2022)
- Cursus Professionele standaarden en beroepsethiek (2021)
- Cursus systemische ouder begeleiding met en Taal Erbij (De Kontekst 2021)
- Teken je MEE (2021)
- Training over NAH bij kinderen (2021)
- Training over Hoogebegaafdheid bij kinderen met een migratie achtergrond (2021)
- Drie daagse Cursus Oplossingsgericht werken (2020)
- Basiscursus een Taal erbij, werken met poppetjes (De kontekst 2021)
- Cursus Hoogbegaafdheid Utrecht (2019)
- HBO Verpleegkunde (1997)